Al-Hadith

July 19, 2009

Anugerah bersama UJIAN!!

Dari :
Nur Atiqah binti Mohd Nasir
Mahasiswi tahun 3, bahasa arab,
Universiti Yarmouk..

Assalamualaikum w.b.t..

Alhamdulillah,walhamdulillah...dan sentiasa bersyukur kerana masih dberi nkmat untuk melihat,menaip dan mneruskan berjuang sebagai seorag da'ie..insyaAllah..

Apa yang nak share kali ni adalah tentang diri anda,kamu,saya,aku..antum,antunna semua.. Tentang apa??pasti anda mengalaminya kan? Jika tak, got something wrong tuh.. U.J.I.A.N.. Ya!! Itulah yang dinamakan mehnah..setiap manusia ada ujian dan dugaan mereka yang hanya Allah tahu kemampuan hambaNya..


1) UJIAN SEBAGAI PRASYARAT KEIMANAN


"Alif Lam Miiim.Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan(saja)mengatakan: Kami telah beriman," sedang mereka belum diuji?
{al-ankabut:1-2}

Al-imam Asy syaukani mentafsirkan ayat ini menyebutkan: "setiap manusia pasti akan diuji sehingga terang nyata perbezaan diantara orang2 yang ikhlas dengan orang2 yang munafiq,antara orang2 yang benar dan berdusta.."(fathul Qadeer)

Orang2 yang ikhlas dan benar2 beriman pastilah akan bersabardengan ujian itu,dan menerimanya dengan hati yang tenang..lalu,terbuktilah keimanan mereka..Namun,bagi golongan munafiq ujian adalah satu bebanan yang menyusahkanyang boleh menyebabkan mereka menyumpah2 dalam hati..Koreksilah diri kita,,dimana kita..


2) UJIAN SEBAGAI JALAN JIHAD,SUMBER PAHALA&TARBIYYAH KESABARAN

" Dan sungguh akan Kami berikan ujian kepadamu dengan sedikit ketakutan,kelaparan,kekurangan harta,jiwa dan buah-buahan..Dan sampaikanlah berita gembira kepada orang2 yang sabar..iaitu orang2 yang apabila ditimpa musibah,mereka mengucapkan "inna lillaahi wa innailaihi raji'un{al-baqarah:155-156}

Disini kita dapat simpulkan beberapa intipati dalam ayat ini..iaitu:

*Ujian sebagai tarbiyyah agar manusia bersabar
*Merupakan sumber pahala bagi orang2 yang sabar
*Ujian sebagai satu peluang jihad yang dikurniakan Allah..


3) UJIAN SEBAGAI PERINGATAN AGAR MANUSIA KEMBALI PADA ALLAH

"....dan kami uji mereka dengan(nikmat)yang baik2 dan (bencana)yang buruk2 ,agar mereka kembali (kepada kebenaran)
{al-A'raaf :168}

Ujian Allah jika kita lihat bukan sekadar kesusahan,akan tetapi juga nikmat dan ketenangan.apakah manusia itu bersyukur dengan nikmat itu atau tidak??Ayat ini juga menggambarkan betapa Maha Pengasihnya Allah..manusia kadang2 lupa,leka..tetapi,Allah masih sayang pada hambaNya dengan cara uijan agar manusia kembali pada firah asalnya..setiap manusia fitrah dilahirkan baik..jadi,apabila terpesong sedarlah hidayah dariNya datang pelbagai bentuk..genggamlah ia sebelum ia terlepas dan tidak akan kembali lagi..bertaubatlah,kerana sudah pasti tidak akan tertanggung azab diakhirat kelak..sedangkan ujian yang sedikit pun terasa susah..apatah lagi di akhirat nanti..


4) UJIAN SEBAGAI PENGHAPUS DOSA

Sabda Rasulullah s.a.w :"Setiap mukmin itu apabila tercucuk padanya satu duri sekalipun,akan dikurangkan dosanya pada hai kiamat(Riwayat Ahmad)

Rasulullah s.a.w menggunakan syibbih duri,menunjukkan bahawa sekecil mana pun kesakitan akibat ujian yang dialami oleh seorang mukmin,akan menjadi penghapus dosabaginya diakhirat kelak..

Alangkah bahagianya seorang mukmin,apabila diuji terus dia ingatkan dosanya yang akan terhapus diakhirat nanti,lalu tenanglah dia,sakitnya tidak akan terasa!!!

Jadi sedarlah wahai manusia,Ujian yang ALLAH turunkan buat manusia itu merupakan sesuatu yang positif..Justeru,setiap kali diuji seharusnya kita ingat bahawa Allah itu Maha Sempurna lagi Maha Mengetahui..dan tidak menzalimi hambaNYa..

"dan tiadalah Allah berkehendak untuk menganaiya hamba-hambaNya"
{aal-Imran:108}

"SEsungguhnya Allah tidak berbuat zalim kepada manusia sedikitpun,akan tetapi manusia itulah yang berbuat zalim kepada diri mereka sendiri."
{yunus:44}

Tangan yang menaip lebih dekat dengan tuan punya badan..saya mengingatkan diri saya, juga kawan2,sahabat2,antum,antunna sekalian,agar kita thabit pada jalanNya..setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya..cuma kita saja samada sedar @tidak..

segala yang baik dari Allah yang buruk dari Allah disandarkan pada saya.maaf andai tekasar bahasa..hiduplah untuk ISLAM....
Dan perenggan-perenggan berikutnya di sini

0 KATA BALAS:

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP