Al-Hadith

August 3, 2009

Mahasiswa mesti hidup dalam jemaah islam-dr hassan ali

dari : ustaz hanif mesir
Alhamdulillah setelah sekian lama menanti, akhirnya dapat jua kami bersua muka dengan YB DR Hassan Bin Ali selaku Exco Kerajaan Negeri Selangor. Kemesraan seorang pemimpin yang berjiwa besar serta mempunyai nilai-nilai murni membuatkan kami senang untuk bergaul dengan beliau. Pemimpin yang sanggup untuk bersama-sama tinggl dengan pelajar, solat berjemaah bersama-sama pelajar, memberikan tazkirah kepada pelajar, inilah contoh seorang pemimpin yang tidak kekok serta tidak bongkak dalam menyampaikan dakwah Islamiah..

Apa yang ingin ana kongsikan di sini ialah ana sangat tertarik dengan ucapan yang telah datuk Hassan Ali sampaikan kepada kami. Banyak perkara yang telah disampaikan kepada kami sebagai nasihat seorang ayah kepada anaknya. InsyaAllah ana akan cuba kupas satu persatu nanti..


Apa yang sangat ana tertarik ialah penekanan beliau kepada semua pelajar agar kita semua hidup dalam berjemaah yakni dalam jemaah Islam. Yups hidup sebagai seorang yang beragama Islam sudah pasti hidup juga mesti dalam jemaah Islam, jemaah yang membawa dasar2 Islam sebagai perinsip dalam perjuangan.

Beliau juga memberi penekanan dalam perjalanan bersama jemaah Islam ini kita tidak dapat tidak mesti menghidupkan usrah. Usrah amat penting dalam menerapkan nilai2 Islam dalam setiap individu muslim yang berjaya. Usrah memberikan kefahaman yang jitu dalam siri mendalami agama Islam, dengan usrahlah kita dapat merapatkan ukhuwwah antara kita serta dapat memupukkan perasaan kasih sayang antara umat Islam.

Ust Mustafa Masyhur telah menekankan bahawa jemaah Islam adalah satu kewajipan. Seorang individu tidak mampu untuk membangunkan Ad Daulah AL Islamiah apa lagi untuk membangunkan kembali Al-Khilafah Islamiah. Jemaah adalah satu kemestian demi menyatu-padukan segala usaha fardi (individu). Jemaah Islam yang seperti itulah yang akan berusaha secara jama'i (secara organisasi) untuk merealisasikan kewajipan yang besar ini.

Menurut kaedah Islam yang terkenal:

"Bahawa sesuatu yang tidak sempurna kewajipan melainkan dengan dia, maka dia juga menjadi wajib."

Jadi selagi kewajipan membangunkan Ad-Daulah Islamiah belum sempurna,maka menubuhkan jamaah Islamiah adalah wajib. Tidak dapat dibayangkan, bagaimana seorang individu, yang mengaku telah sempurna Islamnya boleh hidup bersendirian. Dia tidak berusaha di dalam jemaah untuk melaksanakan prinsip-prinsip Islam dan segala kewajipan yang terpenting yang mesti dilaksanakan oleh semua umat Islam. Bagaimanakah ia akanm berusaha dalam suasana sekarang ini untuk membangunkan Ad-Daulah-Islamiah dalam keadaannya yang bersendirian itu.

Kebanyakan dari kalangan muslimin tidak merasakan betapa perlunya dibangunkan Ad Daulah Al Islamiah. Juga tida merasakan betapa perlunya menubuhkan satu jemaah Islamiah. Mereka merasa tidak perlu menggabungkan diri mereka di dalam jemaah Islam kerana takut untuk memikul berbagai-bagai bebanan. Mereka lebih mengutamakan afiah dan kesenangan serta keselesaan.

Mereka tidak mahu diganggu oleh musuh-musuh Islam yang mungkin menggugat mereka jika mereka memasuki jemaah Islamiah. Kita telah pun menerangkan serba sedikit tentang betapa besarnya tanggungjawab yang mesti dipikul oleh setiap muslim terhadap Islam. Tanggungjawab yang besar itu tidak akan terlaksana tanpa jamaah, walaupun dengan berjemaah itu bermakna bertambah besar beban yan

1 KATA BALAS:

Anonymous September 15, 2009 at 2:27 PM  

hurm, knp tergantung ye...

  © Free Blogger Templates 'Greenery' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP